2005-07-09 12:33:44• hírek • Szatmar.ro

Lemondott a kormány

Csütörtökön bejelentette lemondását a román miniszterelnök.

Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy kormánya le fog mondani, és előre hozott választásokat írnak ki Romániában, miután előző nap a román alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentnek a tulajdonviszonyok és az igazságszolgáltatás reformjára vonatkozó törvénycsomagot. "Ma este tájékoztatom Basescu elnököt döntésemről" - közölte Tăriceanu a kormányülés után.

A váratlan döntést az alkotmánybíróság szerdai döntése idézte elő, a bírák szerint ugyanis visszautalta a törvényhozásnak a tulajdonviszonyok és az igazságszolgáltatás reformjára és bizonyos járulékos intézkedésekre vonatkozó törvénycsomagot. Ez viszont feltétele Románia 2007-es EU-csatlakozásának.

Az alkotmánybíróság szerint az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatos jogszabály bizonyos előírásai alkotmányellenesek; ezeket a parlament köteles felülvizsgálni, és az alkotmánybíróság határozatával összhangba hozni.

A decemberben megválasztott miniszterelnök korábban azért ellenezte az előre hozott választást, mert visszavetheti országa európai integrációját. Az IMAS közvéleménykutató intézet legfrissebb felmérése szerint a kormánykoalíció magabiztosan vezeti a pártok népszerűségi listáját. A Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt szövetségére a választók 55 százaléka, a szociáldemokratákra 23, a Nagy Románia Pártra 10, a kormányon lévő RMDSZ-re 5 százalék szavazna.

Az RMDSZ Operativ Tanácsa péntek reggel 10 órakkor ült össze és elemezte a kialakult helyzetet, nyílatkozatukbó kiderül, hogy nem értenek egyet a lemondással de tiszteletben tartják a koaliciós partnerek akaratát. (index.hu, realitatea tv.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: